Fabricarea asistată de calculator (CAM) în producția de mobilă

Scris pe 14th Mar 2022

CAM in productia de mobila

Dacă în articolul precedent am vorbit despre beneficiile proiectării asistate de calculator, în articolul de astăzi vom vorbi despre sisteme CAM (fabricare asistată de calculator). Acestea sunt utilizate în procesele de producție a mobilei pentru automatizarea completă a fabricii.

Metodele tradiționale de fabricație se bazează pe ingineri pentru a programa utilajele utilizate în procesul de fabricație. Sistemul CAM înlocuiește schemele realizate manual cu un software care definește acțiunile și procesele unei mașini. Acest lucru permite proiectanților să transmită desenele și specificațiile direct către utilaje. Astfel, documentația obținută în urma proiectării CAD este integrată automat cu mașinile de control numeric (CNC), iar configurarea manuală a acestora nu mai este necesară.

Scopul principal al fabricării asistate de calculator este de a crea un proces de producție mai rapid, reducând, în același timp, consumul de materiale și de energie.

Iată mai jos o parte dintre beneficiile pe care le poți obține prin utilizarea unui soft CAM în producția de mobilă:

Viteză mai mare în producția componentelor de mobilier și precizie sporită

Fabricarea asistată de calculator poate accelera semnificativ procesul de producție, fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea sau precizia.

Utililajele pot fi programate să creeze același produs o dată sau de mai multe ori, cu o precizie maximă. Dacă dorești să realizezi mai multe plăci de același tip, cu ajutorul unui sistem CAM te asiguri că fiecare componentă este exact la fel. 

Eficiență crescută în producție

Mașinile controlate de calculator nu au nevoie de pauze. Utilajul poate avea o angajare constantă, ceea ce va conduce la lipsa timpilor morți în producție.

Reducerea costurilor cu forța de muncă

Prin automatizarea celei mai mari părți a procesului de fabricație, costurile cu forța de muncă pot fi reduse. Vei avea în continuare nevoie de oameni calificați pentru a opera, întreține, repara utilajele, dar numărul de angajați va fi mult mai mic decât în lipsa CAM. 

Simplificarea comunicării

Software-ul CAM traduce desenele și datele în instrucțiuni detaliate care acționează mașinile automate, eliminând, totodată, și erorile umane.

Date de proiectare salvate

Unul dintre cele mai mari beneficii ale software-ului CAM este capacitatea de a salva informațiile pe care le introduci în sistem. Acest lucru face ca proiectele viitoare să fie mult mai ușor de programat.

O bază de date de fabricație

Baza de date creată prin integrarea CAD/CAM include toate datele despre produs generate în timpul proiectării (forma și dimensiunile, lista de materiale și specificațiile lor, listele de piese etc.)

Optimizarea resurselor

Utilizarea CAM ajută la evitarea celor mai multe erori de producție. Astfel se reduce cantitatea de deșeuri ce rezultă în mod normal în cazul prelucrării manuale. Realizând un număr mai mare de produse din aceeași cantitate de materie primă, poți să îți mărești profitul, să stabilești prețuri competitive sau, de ce nu, să le faci pe amîndouă.

Control sporit asupra producției

Introducerea CAM într-o fabrică de mobilă crește gradul de control pe care îl ai asupra întregului proces. Printr-o caracteristică numită arbore CAM, poți urmări un proces de fabricație de la început până la sfârșit. Astfel ai controlul asupra stocului, utilajelor, materialelor, post-procesării și a multor altor caracteristici. 

Deși utilizarea CAM în producția de mobilă oferă multe beneficii, aduce cu sine și câteva provocări, cum ar fi:

Costul ridicat al instalării și întreținerii

Costurile inițiale (investiție hardware și software), sunt ridicate, investiția in aceste sisteme amortizându-se, în unele cazuri, în câțiva ani.

Nevoia de forță de muncă calificată

Pentru operarea instrumentelor CAM ai nevoie de operatori de mașini CNC calificați, cu o bună înțelegere a acestor sisteme. De asemenea, aceștia ar trebui instruiți cu privire la modul de depanare a utililajelor. Această formare poate necesita actualizări constante, pe măsură ce sistemele capătă noi caracteristici și capacități. 

Totuși, balanța avantaje/dezavantaje înclină, cu certitudine, în favoarea utilizării soluțiilor digitale pentru automatizarea producției în fabricarea de mobilă.

Postări Recente

iwerp

Categorii

Taguri

3D ALL Business CAD Configurator Mobilier proiectare asistata de calculator