Evoluția tehnologiei a adus schimbări în toate domeniile, inclusiv în industria mobilei, unde a eliminat mare parte din munca manuală. Desenul tehnic realizat manual a fost înlocuit, cu succes, de cel realizat pe calculator. Astfel, soft-ul de proiectare a devenit o necesitate pentru producătorul de mobilier personalizat.
Cu ajutorul proiectării asistate de calculator se creează modele computerizate definite de parametri geometrici. Aceste modele pot fi vizualizate sub forma unor reprezentări 2D sau 3D și pot fi modificate cu ușurință, prin schimbarea parametrilor relevanți.
Am enumerat mai jos o parte dintre avantajele pe care le poți obține prin utilizarea unui soft CAD în proiectarea de mobilă.
Crești productivitatea proiectantului
Un soft CAD le permite proiectanților să lucreze mai rapid și mai inteligent, scăzând astfel costurile de proiectare și finalizând proiectele mai rapid. Acest lucru îți permite să vinzi produse de calitate la prețuri mai mici, ceea ce îți crește competitivitatea pe piață. S-a demonstrat că execuția desenelor în CAD este de la 3 până la 10 ori mai rapidă decât desenul de hârtie.
Îmbunătățești calitatea proiectării
Utilizarea softurilor CAD permite echipei de proiectanți să controleze calitatea produsului proiectat. Este ușor să detectezi erori, să identifici probleme și să le rezolvi înainte ca proiectul să fie trimis în producție. Proiectarea 3D ajută proiectantul să creeze un spațiu virtual identic cu cel în care va fi plasat proiectul executat. Astfel va avea o vedere clară asupra încadrării în spațiu și a funcționalității mobilierului proiectat.
Modifici proiectele extrem de ușor
Dacă ai de făcut modificări punctuale la ceea ce ai proiectat deja, este foarte ușor să le execuți. Poți păstra mai multe versiuni ale aceluiași proiect și reveni oricând, la oricare dintre ele.
Obții liste cu necesarul de materiale și accesorii
Odată ce ai finalizat proiectarea, poți genera liste ce conțin necesarul de materiale și accesorii pentru proiectul realizat. Astfel devine mult mai ușor să lansezi comenzi corecte și complete către furnizori.
Îmbunătățești comunicarea între departamente prin utilizarea documentației de producție
Documentația proiectelor realizate în CAD este completă și ușor de citit de către departamentul de producție. Desenele de execuție sunt la scară și foarte exacte. Elimini astfel erorile ce ar putea fi create de o interpretare greșită a desenelor sau de cotele de execuție incomplete.
Creezi o bază de date pentru producție
O bază de date de corpuri de mobilier gata pentru producție este ideală pentru orice producător de mobilă. Toate corpurile proiectate în CAD sunt salvate și pot fi modificate sau reutilizate pentru proiecte viitoare. Este adevărat că acest lucru este un proces îndelungat dar, odată construită, îți va aduce reduceri semnificative de cost.
Creezi modele 3D
Dacă ai încercat vreodată să creezi manual un model 3D, cu siguranță știi cât este de dificil și cât de mult timp durează. Un soft CAD poate transforma proiectul tău 2D în unul 3D în câteva secunde. De aici poți exporta, din diverse perspective, imagini 3D fotorealiste pe care le poți arăta clienților tăi, pentru a avea o imagine clară asupra mobilierului comandat.
Pe lângă toate aceste avantaje, softurile CAD au dezavantajul că ai nevoie de proiectanți cu pregătire și experiență în utilizarea acestora sau trebuie să fii dispus sa aloci timp și bani pentru a pregăti pe cineva în acest sens. Există, totuși, soluții mai rapide și mai eficiente pentru a rezolva acest neajuns: bazele de date standard sau personalizate pentru mobilier. Poți afla mai multe despre asta aici.
Fișierele CAD se pot integra cu softuri CAM (fabricarea asistată de calculator), pentru o automatizare completă a fabricii de mobilier, dar vom vorbi despre asta într-un articol viitor.