Centrul de Excelență pentru Mobilă

Scris pe 25th Nov 2022

Screenshot 2022 11 25 160325

Cluster Mobilier Transilvan a demarat construcția CEM – Centrul de Excelență pentru Mobilă, un proiect ambițios pentru industria mobilei din România și din Europa, dar și unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare și cercetare aplicată. 

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate și se va implementa în Cluj-Napoca în incinta parcului industrial Cluj Innovation Park, pe o suprafață de 4.000 mp.

Proiectul a venit în urma mai multor discuţii despre susţinerea industriei mobilei, în condiţiile în care în acest domeniu se face puţină cercetare. Aşa a apărut ideea unor centre de cercetare exploatate în comun de mai multe firme.

Astfel, CEM – Centrul de Excelență pentru Mobilă a ajuns un proiect matur, în implementare, după 4 ani de la lansarea acestei provocări, tocmai pentru a susține dezvoltarea autohtonă prin cercetare experimentală, inovare și digitalizare. Viitoarea clădire va fi compusă din zece laboratoare, dintre care o hală de tip ”future factory” pentru dezvoltarea de materiale și soluții de cercetare-dezvoltare, precum și pentru prototiparea, testarea și pregătirea lansării în producție a produselor rezultate din activitățile de cercetare-dezvoltare.

Finanțarea de aproximativ 30 milioane lei primită prin Programul Operational Competitivitate reprezintă 50% din investiția inițială și prima etapă de pregătire a operaționalizării prin servicii de exploatare. Investiția este co-finanțată de Cluster Mobilier Transilvan și de către o parte din membrii parteneri ai acestuia: Antares Romania – Scaune.ro, E-laborator, Basic Point, Hygia Consult, Tesagon și Serban&Asociații. 

Centrul va fi dotat cu tehnologie de ultimă oră din punct de vedere al echipamentelor IT, cu staţii grafice puternice şi imprimante 3D pentru realizarea prototipurilor.

Fie că este vorba de mobilier modular, reconfigurabil în funcție de spațiu, ori de scaune de birou cu senzori încorporaţi care depistează dacă postura unei persoane este corectă sau dacă aceasta a stat prea mult în scaun, pentru ca apoi să transmită datele într-un cont personal al utilizatorului, în viitorul centru se va produce mobilier inteligent de birou, de casă, sau de laborator în care va fi încorporată multă tehnologie.

Centrul de Excelență pentru Mobilă este un proiect inițiat de membrii CMT pentru comunitatea de profesioniști din industria producătoare de mobilier, a început în octombrie 2022 și are ca termen de finalizare decembrie 2023.

Screenshot 2022 11 25 160409
Screenshot 2022 11 25 160453
Screenshot 2022 11 25 160738
Screenshot 2022 11 25 160910

Postări Recente

iwerp

Categorii

Taguri

3D ALL Business CAD Configurator Mobilier proiectare asistata de calculator