Centrul de Excelență pentru Mobilă

Scris pe 25th Nov 2022

Cluster Mobilier Transilvan a demarat construcția CEM – Centrul de Excelență pentru Mobilă, un proiect ambițios pentru industria mobilei din România și din Europa, dar și unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare și cercetare aplicată. 

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate și se va implementa în Cluj-Napoca în incinta parcului industrial Cluj Innovation Park, pe o suprafață de 4.000 mp.

Proiectul a venit în urma mai multor discuţii despre susţinerea industriei mobilei, în condiţiile în care în acest domeniu se face puţină cercetare. Aşa a apărut ideea unor centre de cercetare exploatate în comun de mai multe firme.

Astfel, CEM – Centrul de Excelență pentru Mobilă a ajuns un proiect matur, în implementare, după 4 ani de la lansarea acestei provocări, tocmai pentru a susține dezvoltarea autohtonă prin cercetare experimentală, inovare și digitalizare. Viitoarea clădire va fi compusă din zece laboratoare, dintre care o hală de tip ”future factory” pentru dezvoltarea de materiale și soluții de cercetare-dezvoltare, precum și pentru prototiparea, testarea și pregătirea lansării în producție a produselor rezultate din activitățile de cercetare-dezvoltare.

Finanțarea de aproximativ 30 milioane lei primită prin Programul Operational Competitivitate reprezintă 50% din investiția inițială și prima etapă de pregătire a operaționalizării prin servicii de exploatare. Investiția este co-finanțată de Cluster Mobilier Trasilvan și de către o parte din membrii parteneri ai acestuia: Antares Romania – Scaune.ro, E-laborator, Basic Point, Hygia Consult, Tesagon și Serban&Asociații. 

Centrul va fi dotat cu tehnologie de ultimă oră din punct de vedere al echipamentelor IT, cu staţii grafice puternice şi imprimante 3D pentru realizarea prototipurilor.

Fie că este vorba de mobilier modular, reconfigurabil în funcție de spațiu, ori de scaune de birou cu senzori încorporaţi care depistează dacă postura unei persoane este corectă sau dacă aceasta a stat prea mult în scaun, pentru ca apoi să transmită datele într-un cont personal al utilizatorului, în viitorul centru se va produce mobilier inteligent de birou, de casă, sau de laborator în care va fi încorporată multă tehnologie.

Centrul de Excelență pentru Mobilă este un proiect inițiat de membrii CMT pentru comunitatea de profesioniști din industria producătoare de mobilier, a început în octombrie 2022 și are ca termen de finalizare decembrie 2023.

Postări Recente

  • Optimizări imos prin iX 2021
    În octombrie 2021, s-a lansat noua versiune imos iX 2021 care aduce optimizări și îmbunătățiri semnificative versiunii iX 2019. Vom analiza în acest articol ce aduce nou imos iX 2021 softurilor iX CAD, PLAN și CAM. Optimizări imos CAD prin iX versiunea 2021 (vezi video de prezentare) iX CAD oferă și mai mult confort și […]
  • Fabricarea asistată de calculator (CAM) în producția de mobilă
    Dacă în articolul precedent am vorbit despre beneficiile proiectării asistate de calculator, în articolul de astăzi vom vorbi despre sisteme CAM (fabricare asistată de calculator). Acestea sunt utilizate în procesele de producție a mobilei pentru automatizarea completă a fabricii. Metodele tradiționale de fabricație se bazează pe ingineri pentru a programa utilajele utilizate în procesul de […]
  • Cum îți mărești profitul crescând eficiența în producția mobilierului
    În cadrul unei fabrici de mobilă automatizarea poate veni din două direcții - automatizarea proceselor de producție, cu ajutorul mașinilor cu comandă numerică, și automatizarea celorlalte procese ale întreprinderii (folosirea sistemelor informatice integrate ce te ajută să gestionezi de la clienți și oferte, pana la resurse materiale și umane), toate crescând eficiența în producția mobilierului.
iwerp

Categorii

Taguri

3D ALL Business CAD Configurator Mobilier proiectare asistata de calculator