Centre of Excellence for Furniture

Written on 25th Nov 2022

Cluster Mobilier Transilvan a demarat construcția CEM – Centrul de Excelență pentru Mobilă, un proiect ambițios pentru industria mobilei din România și din Europa, dar și unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare și cercetare aplicată. 

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate și se va implementa în Cluj-Napoca în incinta parcului industrial Cluj Innovation Park, pe o suprafață de 4.000 mp.

Proiectul a venit în urma mai multor discuţii despre susţinerea industriei mobilei, în condiţiile în care în acest domeniu se face puţină cercetare. Aşa a apărut ideea unor centre de cercetare exploatate în comun de mai multe firme.

Astfel, CEM – Centrul de Excelență pentru Mobilă a ajuns un proiect matur, în implementare, după 4 ani de la lansarea acestei provocări, tocmai pentru a susține dezvoltarea autohtonă prin cercetare experimentală, inovare și digitalizare. Viitoarea clădire va fi compusă din zece laboratoare, dintre care o hală de tip ”future factory” pentru dezvoltarea de materiale și soluții de cercetare-dezvoltare, precum și pentru prototiparea, testarea și pregătirea lansării în producție a produselor rezultate din activitățile de cercetare-dezvoltare.

Finanțarea de aproximativ 30 milioane lei primită prin Programul Operational Competitivitate reprezintă 50% din investiția inițială și prima etapă de pregătire a operaționalizării prin servicii de exploatare. Investiția este co-finanțată de Cluster Mobilier Trasilvan și de către o parte din membrii parteneri ai acestuia: Antares Romania – Scaune.ro, E-laborator, Basic Point, Hygia Consult, Tesagon și Serban&Asociații. 

Centrul va fi dotat cu tehnologie de ultimă oră din punct de vedere al echipamentelor IT, cu staţii grafice puternice şi imprimante 3D pentru realizarea prototipurilor.

Fie că este vorba de mobilier modular, reconfigurabil în funcție de spațiu, ori de scaune de birou cu senzori încorporaţi care depistează dacă postura unei persoane este corectă sau dacă aceasta a stat prea mult în scaun, pentru ca apoi să transmită datele într-un cont personal al utilizatorului, în viitorul centru se va produce mobilier inteligent de birou, de casă, sau de laborator în care va fi încorporată multă tehnologie.

Centre of Excellence for Furniture este un proiect inițiat de membrii CMT pentru comunitatea de profesioniști din industria producătoare de mobilier, a început în octombrie 2022 și are ca termen de finalizare decembrie 2023.

Recent Posts

  • imos optimisations through iX 2021
    In October 2021, the new imos iX 2021 version was released, bringing significant optimisations and improvements to the iX 2019 version. In this article we will look at what the new imos iX 2021 brings to iX CAD, PLAN and CAM software. imos CAD optimizations with iX version 2021 (see video presentation) iX CAD offers even more convenience and [...]
  • Computer Aided Manufacturing (CAM) in furniture production
    If in the previous article we discussed the benefits of computer-aided design, in today's article we will talk about CAM (computer-aided manufacturing) systems. These are used in furniture manufacturing processes for complete factory automation. Traditional manufacturing methods rely on engineers to program the machines used in the process [...]
  • How to increase your profit by increasing efficiency in furniture production
    In a furniture factory, automation can come from two directions - automation of the production processes, with the help of CNC machines, and automation of the other business processes (by using integrated software systems that help you manage everything from customers and offers to material and human resources), all of which increase efficiency in furniture production.
iwerp

Categories

Tags

3D ALL Business CAD Furniture Configurator computer-aided design