Compozitul acrilic – utilizări și utilaje necesare prelucrării

Scris pe 12th mai 2022

Capture 2

Compozitul acrilic este compus dintr-un amestec de minerale naturale, rășini și pigmenți. Această compoziție îi conferă o serie de proprietăți care îl transformă într-unul dintre cele mai versatile materiale pentru amenajări interioare. Este produs cu tehnologii de ultimă generație, ceea ce asigură omogenitate în toată grosimea materialului, precum și o calibrare aproape perfectă a dimensiunii. Descoperă în acest articol care sunt proprietățile acestui material, utilizările și utilajele necesare pentru prelucrare.

Compozitul acrilic îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate, estetică, fabricație, funcționalitate și igienă oferind numeroase avantaje față de materialele convenționale:

Termoformabilitate tridimensională – sub acțiunea căldurii controlate devine maleabil, putând fi modelat în orice formă, inclusiv 3D.

Translucența permite luminii să treacă prin material și o dispersează în același timp, astfel încât se pot obține efecte fabuloase prin iluminare cu led.

Îmbinări invizibile –  îmbinările sunt netede și etanșe, nu sunt vizibile (și datorită adezivilor disponibili în culoarea plăcii) și nu permit pătrunderea murdăriei, păstrând un nivel ridicat de igienă. Totodată, îmbinările discrete fac ca formele complexe să pară un tot unitar, chiar și atunci când se fac inserturi de culori diferite.

Flexibilitate – Posibilitățile nelimitate de design ale compozitului acrilic îl transformă într-un material potrivit pentru o multitudine de aplicații de interior și chiar de exterior, devenind materialul preferat al multor arhitecți și designeri din întreaga lume.

Este ușor de prelucrat și de montat, cu scule obișnuite de prelucrare a materialelor lemnoase, spre deosebire de alte materiale (marmură, granit etc.) pentru care prelucrarea și montajul se fac de către firme specializate.

Este disponibil într-o gamă variată de culori și texturi.

Ușor de întreținut – suprafața neporoasă, omogenă, nu permite infiltrarea umezelii în straturile inferioare ale materialului. Compozitul acrilic are o rezistență ridicată la acțiunea chimică, mecanică și termică. Este rezistent la radiații UV și are o durabilitate ridicată a culorii. Uzura și rupturile pot fi reparate în cele mai multe cazuri, iar secțiunile deteriorate pot fi înlocuite fără ca acest lucru să se observe.

Există posibilități diferite de gravare în funcție de decorul ales. Pentru efecte luminoase, materialul se gravează la interior și se luminează, din spate, cu leduri, în timp ce gravarea suprafeței la exterior permite inserții de culori diferite.

Se pot crea suprafețe sterile deoarece suprafața neporoasă nu permite infiltrarea lichidelor și dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului, devenind astfel ideale în cabinete medicale sau ca blaturi de baie și bucătărie.

proprietati compozit acrilic

Utilizări ale compozitului acrilic

Compozitul acrilic se poate folosi la fațade, existând nuanțe certificate pentru folosirea la exterior, rezistente la intemperii și la radiațiile ultraviolete.

Fiind un material neporos, cu proprietăți igienice certificate, este alegerea ideală pentru spații publice și comerciale, atât în zona recepției, cât și în zonele de baie sau de preparare a mâncării. Posibilitatea gravării materialului, inserturile de culori diferite, termoformabilitatea tridimensională sunt doar câteva dintre modalitățile prin care compozitul acrilic pune în valoare o marcă într-un magazin, showroom, hotel, restaurant etc.

Întrepătrunderea proprietăților igienice cu cele de design transformă compozitul acrilic într-una dintre cele mai bune opțiuni pentru spații rezidențiale: blaturi de baie și bucătărie, chiuvete, lavoare, placări de pereți, elemente decorative etc., datorită ușurinței extraordinare în curățare și întreținere.

utilizari compozit acrilic

Producători de compozit acrilic

Primul brand ce vine în mintea producătorilor de mobilă atunci când vorbim despre compozit acrilic este Corian, cu siguranță și pentru că este cel mai vechi pe piață. Acesta a fost inventat și pantetat de DuPont, și este produs în fabricile sale din SUA, Turcia, Coreea de Sud și China. Corian este fabricat dintr-un amestec de 30% din polimer acrilic și 70% din minerale naturale, utilizându-se trihidratul de alumină ca ingredient principal. Sunt disponibile peste 90 de culori, de la alburi solide la efecte de piatră.

De când patentul DuPont a expirat, alte branduri au adus pe piață propriile versiuni ale acestui tip de material. Aceste alte versiuni includ Staron, Hanex, Kerrock, HI-MACS, Avonite etc. Există diferențe între producători în ceea ce privește „rețeta” folosită pentru producția compozitului acrilic, dar rezultatul final este, în esență, același tip de material.

Staron este produs de Lotte Advanced Materials (Samsung Interior) în Coreea. Aceste suprafețe 100% acrilice sunt ideale pentru blaturi, chiuvete, backsplash-uri, plăci de scurgere și multe altele. Staron este disponibil în peste 70 de culori și modele pentru a satisface cerințele oricărei scheme de decorare. O noutate de la Samsung Staron este linia Tempest de suprafețe solide semitranslucente cu particule metalice care aduc blaturilor profunzime și eleganță. Seria Samsung Staron Recycled Content utilizează o cantitate semnificativă de materiale reciclate pentru a crea varietate de nuanțe și culori atractive.

Hanex este un material compozit acrilic premium care pune în valoare echilibrul perfect între funcție și formă. Este alcătuit din metacrilat de metil (MMA), polimetilmetacrilat (PMMA), trihidrat de alumină și alte substanțe speciale care îi conferă calitate și frumusețe atemporală. Este produs în Coreea, de divizia de suprafețe solide a Hyundai. Procesul exclusiv de fabricație utilizează echipamente și materiale high-tech, astfel încât materialul compozit acrilic Hanex este meticulos conceput și executat pentru a rezista chiar și celui mai riguros tratament. Hanex este obținut folosind o tehnologie unică de prelucrare, și anume Unitatea de Turnare cu Bandă Dublă (Double Belt Casting Unit). Aplicarea presiunii și controlul temperaturii de către banda de turnare superioară și inferioară maximizează uniformizarea compoziției, controlul grosimii, lucrabilitatea materialului, rezultând un produs cu o calitate premium.

Kerrock este un material compozit compus din 40% minerale naturale și 60% polimer acrilic. Este produs de Kolpa, în Slovenia.

Dimensiuni plăci compozit acrilic

Mai jos sunt dimensiunile standard în care pot fi găsite plăcile de compozit acrilic. Acestea sunt stabilite pentru a se potrivi cerințelor din diferite aplicații de interior, cu mențiunea că unii producători pot face și dimensiuni personalizate. 

6mm grosime

6 x 760 x 2490mm

12mm grosime

12 x 760 x 3680mm

Utilaje necesare pentru prelucrarea compozitului acrilic

Deși este aproape la fel de dur ca piatra, compozitul acrilic se prelucrează asemănător cu produsele lemnoase: se debitează la circular cu aceeași pânză pentru PAL, se îndreaptă cu mașina de frezat verticală, se șlefuiește cu șlefuitorul excentric, se găurește cu burghiul de lemn, se gravează cu routerul.

Mai jos regăsești o listă cu toate utilajele, sculele, consumabilele și materialele de care este nevoie în procesul de prelucrare a compozitului acrilic:

  • circular cu șină (mobil)
  • mașină de frezat (Ober)
  • fierăstrău pendular
  • mașină de frezat muchii (freză mică)
  • șlefuitoare mare și mic
  • aspirator
  • freză deget, freză rază, rulment sus, rulment jos, freză unghi colțuri rotunjite
  • clești
  • abrazive: 60, 80, 120, 180, 280, 500, 800, 1200, 1500, 3000
  • polish: 5000, 9000
  • adeziv picătura
  • alcool izopropilic
  • șervețele albe
  • *pentru operațiuni de termoformare: cuptor (160-180 grade), presă cu membrană vid
unelte prelucrare compozit acrilic

Suprafețele solide acrilice sunt materiale robuste, cu multe avantaje, disponibile la cele mai bune prețuri și care, datorită numeroaselor opțiuni de design, pot fi folosite practic oriunde, aducând un plus de elegantă și rafinament. Cererea consumatorilor pentru aceste suprafațe este în continuă creștere și în zona rezidențială, ceea ce face ca din ce în ce mai mulți producători mobilier să ofere clienților posibilitatea de a alege compozitul acrilic, cu atât mai mult cu cât utilajele necesare pentru prelucrare sunt aceleași care se regăsesc, de obicei, într-o fabrică de mobilă.

Postări Recente

iwerp

Categorii

Taguri

3D ALL Business CAD Configurator Mobilier proiectare asistata de calculator