Xylexpo 2022

Written on 28th Oct 2022

După o așteptare de patru ani, Xylexpo – expoziția internațională bienală de tehnologie pentru industria lemnului și a mobilei revenit la FieraMilano-Rho. Cea de-a 27 ediție Xilexpo s-a desfășurat în perioada 12-15 octombrie, concomitent cu 33.BI-MU (dedicată industriei de tăiere a metalelor, deformare a metalelor și mașini-unelte aditive, roboți, fabricație digitală și sisteme de automatizare) și Viscom Italia (târg internațional dedicat comunicării vizuale). Halele 22 și 24 ale târgului din Milano, care se întind pe o suprafață de peste 36 de mii de metri pătrați, au găzduit 280 de expozanți, dintre care o treime din străinătate, și peste 16 mii de vizitatori unici.

Expoziția a fost un loc de întâlnire nu numai pentru afaceri și industrie, ci și pentru designeri, dezvoltatori de produse, arhitecți și firme de inginerie. Xylexpo este considerat cel mai important târg comercial pentru această industrie. Timp de 4 zile, profesioniștii din întreaga lume au putut examina și experimenta la fața locului cele mai noi tehnologii de prelucrare a lemnului, materiale, echipamente și componente pentru producția de mobilier. 

Evenimentul a putut fi urmărit și de către cei care nu au putut ajunge la expoziție prin intermediul Xylexpo Arena, un element tradițional al expoziției bienale, care oferă discursuri, mese rotunde și prezentări tehnice aprofundate. Toate evenimentele au foat transmise live de la cabina de control din interiorul Xylexpo Arena. Aceasta a recepționat conținutul de la două echipe care s-au deplasat în incinta târgului, ca și cum ar fi fost vizitatori: au asistat la demonstrații sau pur și simplu s-au „plimbat” printre standuri pentru a vedea ce oferă expozanții.

Astfel, toată lumea a putut trăi expoziția în mod dinamic, urmărind un spectacol în direct cu conținut în italiană și engleză.

XIA-Xylexpo

Un eveniment devenit deja tradiție în cadrul expoziției de la Milano sunt Premiile pentru inovație XIA-Xylexpo.Premiul a inclus cinci categoriiprelucrarea lemnului masiv (inclusiv scule), prelucrarea panourilor (inclusiv scule), finisarea suprafețelor (sisteme și materiale), digitalizare (intervenții pentru o mai bună și mai ușoară gestionare a utilajelor; software; platforme de control, planificare și gestionare a producției sau a altor procese; rețele) și sustenabilitate (orice intervenție menită să facă tehnologiile și întreprinderile mai sustenabile din punct de vedere ecologic, economic, etic și social).

Premiul pentru categoria „Prelucrarea lemnului masiv” a revenit companiei Paoletti Energy din Borgo Valbelluna (Belluno) pentru sistemul de lipire „Iglueing PUR Hyper”, un sistem inovator de aplicare a adezivilor poliuretanici pentru îmbinarea plăcilor. Caracteristicile inovatoare includ o reducere masivă a timpului de curățare a aplicatorului, o utilizare mai eficientă a adezivului și o integrare ușoară cu mai multe mașini.

Pentru categoria „Prelucrarea plăcilor”, juriul a decis să recompenseze două soluții care rezolvă aceeași problemă cu abordări diferite, dar cu rezultate echivalente. Câștigătorii au fost „Hand Guard” de la Altendorf din Minden (Germania) și „Blade Off” de la SCM din Rimini. Caracteristicile inovatoare „Hand Guard” includ o îmbunătățire semnificativă a siguranței operatorului la mașinile de prelucrare, pentru că sistemul de siguranță are două camere ce determină poziția exactă a mâinilor față de pânza ferastrăului. Acesta  funcționează și atunci când se folosesc mănușile, poate suporta aproape orice tip de pânze de ferăstrău și este conceput pentru aproape orice material.

Categoria „Finisaje”, a fost câștigată de Makor din Sinalunga (Siena) pentru mașina automată de pulverizare „Excellent Cm80”. Caracteristicile inovatoare includ o curățare îmbunătățită a benzii transportoare, o mai mare eficiență în utilizarea vopselei ca urmare a unei recuperări mai eficiente a excesului de pulverizare”.

Premiul pentru „Digitalizare” a fost acordat sistemului „Digital Factory” al SCM din Rimini. Juriul a recunoscut caracteristicile inovatoare ale acestui ecosistem deoarece oferă posibilitatea de a capta informații și date dintr-un mediu de producție, cu capacitatea de a monitoriza un produs de la comandă, prin producție, până la post-vânzare. Această soluție oferă o gamă de servicii care permit OEM să valorifice noi modele de afaceri, în conformitate cu tendințele actuale ale pieței.

Premiul pentru categoria „Sustenabilitate” a fost acordat aspiratorului de praf de lemn de la Spänex din Uslar (Germania). Produsul reprezintă o inovație reală, datorită economiei de energie, protecțieiu mediului și integrării cu sisteme de reciclare existente.  

Xylexpo Education

O altă inițiativă de la Xylexpo 2022 este „Xylexpo Education”, un proiect educațional planificat inițial pentru ediția din 2020, apoi amânat până anul acesta. Au fost implicați aproximativ 1000 de elevi din 30 de școli din cadrul lanțului valoric lemn-mașini-mobilier, din diferite provincii din Italia. Acești copii care își doresc o carieră în industria lemnului au venit la Milano pentru a afla cele mai noi informații despre instrumente, resurse și oportunități de educație pe care le oferă această industrie.

Xylexpo 2022 a depășit așteptările organizatorilor și a fost unul dintre puținele evenimente post pandemie care a reușit să atragă un număr de vizitatori similar cu cel de la utlima ediție organizată înainte de pandemie.

Recent Posts

  • imos optimisations through iX 2021
    In October 2021, the new imos iX 2021 version was released, bringing significant optimisations and improvements to the iX 2019 version. In this article we will look at what the new imos iX 2021 brings to iX CAD, PLAN and CAM software. imos CAD optimizations with iX version 2021 (see video presentation) iX CAD offers even more convenience and [...]
  • Computer Aided Manufacturing (CAM) in furniture production
    If in the previous article we discussed the benefits of computer-aided design, in today's article we will talk about CAM (computer-aided manufacturing) systems. These are used in furniture manufacturing processes for complete factory automation. Traditional manufacturing methods rely on engineers to program the machines used in the process [...]
  • How to increase your profit by increasing efficiency in furniture production
    In a furniture factory, automation can come from two directions - automation of the production processes, with the help of CNC machines, and automation of the other business processes (by using integrated software systems that help you manage everything from customers and offers to material and human resources), all of which increase efficiency in furniture production.
iwerp

Categories

Tags

3D ALL Business CAD Furniture Configurator computer-aided design