După cum am menționat într-un articol anterior, Asociația Furniture Transylvanian Cluster este în procesul construirii the Center of Excellence for Furniture. Această clădire va cuprinde laboratoare și o hală de cercetare-dezvoltare și își propune să devină un punct de reper pentru toate aspectele lanțului de valoare în industria mobilei, având în același timp un rol semnificativ în promovarea transformării industriale.
După 7 luni de muncă susținută, cea mai complexă etapă a proiectului este în pragul finalizării. Structura clădirii este completă; începând cu luna viitoare constructorul se va concentra pe detaliile finisajelor exterioare și interioare. În prezent, se lucrează la ultimul etaj, unde se va amenaja o terasă destinată evenimentelor, ce va dispune de acces separat, asigurat prin intermediul unui lift. Pe corpul secundar al clădirii, se vor monta panouri fotovoltaice ce vor furniza energie pentru operațiunile Centrului de Excelență. Se estimează că până la finalul lunii noiembrie, utilajele destinate halei de la parter vor fi instalate și gata pentru utilizare. De asemenea, la nivelul parterului se va amenaja un centru de prezentare, unde vizitatorii vor fi întâmpinați de un robot social, subliniind astfel caracterul avansat tehnic al centrului. În ultima parte a anului, Asociația Cluster Mobilier Transilvan își propune să transpună centrul de excelență în realitate virtuală, pentru a putea fi accesat de către oricine, indiferent de locul în care se află.
De ce un Centru de Excelență pentru Mobilă?
Scopul principal al dezvoltării Centrului de Excelență în Industria Mobilei constă în furnizarea de servicii și elaborarea de produse menite să stimuleze competitivitatea producătorilor din domeniu prin: diminuarea decalajelor tehnologice în comparație cu țările avansate, rezolvarea lipsei infrastructurilor de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) și a capacității limitate de adaptare a producătorilor tradiționali la procesul de digitalizare, soluționarea lipsei de interes a tinerilor pentru acest sector și acoperirea lacunelor în programele de formare profesională specializată. Totodată, proiectul urmărește să dezvolte relații și parteneriate internaționale, promovând schimbul de experiență și intrarea pe piețele externe.
Prin realizarea acestui centru se dorește o îmbunătățire semnificativă a activității producătorilor de mobilă, având un impact relevant și pentru consumatorii finali. Acest obiectiv implică dezvoltarea de produse inovatoare, până acum absente pe piața locală, cum ar fi mobilierul inteligent ce îmbină tehnologia cu elementele tradiționale. Totodată, se propune adoptarea principiilor economiei circulare pentru a contracara efectele schimbărilor climatice, prin optimizarea utilizării resurselor. Îmbunătățirea modalităților de prezentare și vânzare a mobilei prin integrarea soluțiilor VR, AR și MR în mediul virtual reprezintă, de asemenea, un punct-cheie al acestui demers.
Centrul de Excelență pentru Mobilă (CEM) se prezintă ca un proiect ce facilitează accesul la resurse informative și oportunități de afaceri, sprijinind educația formală și informală, atrăgând investiții financiare, elaborând programe de instruire, stimulând relațiile internaționale, atât în realizarea proiectelor majore, cât și în accesarea cu ușurință a piețelor externe.