Centrul de Excelență pentru Mobilă: Stadiul actual al proiectului

Scris pe 11th Aug 2023

resized

După cum am menționat într-un articol anterior, Asociația Furniture Transylvanian Cluster este în procesul construirii the Center of Excellence for Furniture. Această clădire va cuprinde laboratoare și o hală de cercetare-dezvoltare și își propune să devină un punct de reper pentru toate aspectele lanțului de valoare în industria mobilei, având în același timp un rol semnificativ în promovarea transformării industriale.

După 7 luni de muncă susținută, cea mai complexă etapă a proiectului este în pragul finalizării. Structura clădirii este completă; începând cu luna viitoare constructorul se va concentra pe detaliile finisajelor exterioare și interioare. În prezent, se lucrează la ultimul etaj, unde se va amenaja o terasă destinată evenimentelor, ce va dispune de acces separat, asigurat prin intermediul unui lift. Pe corpul secundar al clădirii, se vor monta panouri fotovoltaice ce vor furniza energie pentru operațiunile Centrului de Excelență. Se estimează că până la finalul lunii noiembrie, utilajele destinate halei de la parter vor fi instalate și gata pentru utilizare. De asemenea, la nivelul parterului se va amenaja un centru de prezentare, unde vizitatorii vor fi întâmpinați de un robot social, subliniind astfel caracterul avansat tehnic al centrului. În ultima parte a anului, Asociația Cluster Mobilier Transilvan își propune să transpună centrul de excelență în realitate virtuală, pentru a putea fi accesat de către oricine, indiferent de locul în care se află.

WhatsApp Image 2023 08 10 at 20.16.37

De ce un Centru de Excelență pentru Mobilă?

Scopul principal al dezvoltării Centrului de Excelență în Industria Mobilei constă în furnizarea de servicii și elaborarea de produse menite să stimuleze competitivitatea producătorilor din domeniu prin: diminuarea decalajelor tehnologice în comparație cu țările avansate, rezolvarea lipsei infrastructurilor de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) și a capacității limitate de adaptare a producătorilor tradiționali la procesul de digitalizare, soluționarea lipsei de interes a tinerilor pentru acest sector și acoperirea lacunelor în programele de formare profesională specializată. Totodată, proiectul urmărește să dezvolte relații și parteneriate internaționale, promovând schimbul de experiență și intrarea pe piețele externe.

Prin realizarea acestui centru se dorește o îmbunătățire semnificativă a activității producătorilor de mobilă, având un impact relevant și pentru consumatorii finali. Acest obiectiv implică dezvoltarea de produse inovatoare, până acum absente pe piața locală, cum ar fi mobilierul inteligent ce îmbină tehnologia cu elementele tradiționale. Totodată, se propune adoptarea principiilor economiei circulare pentru a contracara efectele schimbărilor climatice, prin optimizarea utilizării resurselor. Îmbunătățirea modalităților de prezentare și vânzare a mobilei prin integrarea soluțiilor VR, AR și MR în mediul virtual reprezintă, de asemenea, un punct-cheie al acestui demers.

Centrul de Excelență pentru Mobilă (CEM) se prezintă ca un proiect ce facilitează accesul la resurse informative și oportunități de afaceri, sprijinind educația formală și informală, atrăgând investiții financiare, elaborând programe de instruire, stimulând relațiile internaționale, atât în realizarea proiectelor majore, cât și în accesarea cu ușurință a piețelor externe.

Recent Posts

  • imos iX Mastery – Tips for positioning items in an order
    În acest articol vom vorbi despre modalitățile de poziționare a articolelor într-o comandă în imos iX, folosindu-ne de corpurile existente în Article Center sau în Catalogul 3D ALL. Înainte de a începe, trebuie să știi faptul că imos utilizează o funcție numită “SNAP”, care are rolul de a poziționa automat articolele la perete sau lângă … Read more
  • imos optimisations through iX 2021
    În octombrie 2021, s-a lansat noua versiune imos iX 2021 care aduce optimizări și îmbunătățiri semnificative versiunii iX 2019. Vom analiza în acest articol ce aduce nou imos iX 2021 softurilor iX CAD, PLAN și CAM. Optimizări imos CAD prin iX versiunea 2021 (vezi video de prezentare) iX CAD oferă și mai mult confort și … Read more
  • Computer Aided Manufacturing (CAM) in furniture production
    Dacă în articolul precedent am vorbit despre beneficiile proiectării asistate de calculator, în articolul de astăzi vom vorbi despre sisteme CAM (fabricare asistată de calculator). Acestea sunt utilizate în procesele de producție a mobilei pentru automatizarea completă a fabricii. Metodele tradiționale de fabricație se bazează pe ingineri pentru a programa utilajele utilizate în procesul de … Read more
iwerp

Categories

Tags

3D ALL Business CAD Furniture Configurator computer-aided design